هنگامی که نوزاد شما به دنیا آمد، وزن تولد او شامل مایعات اضافی بدن بود که در روزهای اول از دست میدهد.
بیشتر نوزادان در پنج روز اول حدود یکدهم وزن تولد خود را از دست میدهند و در پنج روز بعدی آن را دوباره به دست میآورند. معمولاً تا روز دهم به وزن اولیه خود بازمیگردند. رشد سریع نوزاد پس از بازگشت به وزن تولد، بهویژه در دورههای جهش رشد (۷ تا ۱۰ روزگی و همچنین ۳ تا ۶ هفتگی) اتفاق میافتد.
میانگین وزنگیری:
یک نوزاد تازه متولدشده روزانه حدود ۲۰ تا ۳۰ گرم (۲/۳ اونس) وزن اضافه میکند و تا یکماهگی به حدود ۴.۵ کیلوگرم (۱۰ پوند) میرسد. قد نوزاد نیز در این مدت ۴.۵ تا ۵ سانتیمتر رشد میکند. پسران کمی سنگینتر و بلندتر از دختران هستند (حدود ۳۵۰ گرم وزن بیشتر و نیم سانتیمتر قد بلندتر).
رشد سر:
رشد سر، که نشاندهنده رشد مغز است، مورد توجه ویژه پزشک اطفال قرار میگیرد. محیط سر یک نوزاد تازه متولدشده به طور میانگین ۳۵ سانتیمتر است و تا پایان ماه اول به ۳۸ سانتیمتر میرسد.
تغییرات بدن:
در هفتههای اول، بدن نوزاد به تدریج از حالت خمیده دوران رحم خارج میشود. ممکن است پاها و بازوها به سمت داخل متمایل باشند و ظاهر پرانتزی داشته باشند که معمولاً در طول یک سال اصلاح میشود.
ریزش مو و تغییرات پوست:
اگر نوزادتان مو داشته باشد، ممکن است در هفتههای اول ریزش کند. همچنین ممکن است روی صورت او جوشهای کوچکی به نام آکنه نوزادی ظاهر شود که به دلیل هورمونهای منتقلشده از طریق جفت است.
تغییرات پوستی دیگر:
پوست نوزاد ممکن است لکهدار به نظر برسد و دستها و پاها سردتر از بدن و آبیرنگ شوند. این تغییرات طبیعی بوده و با رشد بیشتر از بین میروند.
دما و پوشش:
سیستم تنظیم دمای بدن نوزاد هنوز کامل نیست. به همین دلیل، باید با توجه به دمای هوا، او را مناسب لباس بپوشانید. به طور کلی یک لایه بیشتر از لباسی که خودتان میپوشید کافی است.
ناف نوزاد:
در فاصله ۱۰ روز تا سه هفته، بند ناف خشک شده و میافتد. اگر جای آن کمی ترشح یا خونابه داشت، با پنبه آغشته به الکل تمیز کنید.